Dnes je streda, 30.november 2022, meniny má: Ondrej, Andrej
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Novoročné menu pre blízkych a priateľov

január 01, 2022 - 14:00
Ako na Nový rok, tak po celý rok. Pripravte spolu s nami novoročné menu, ktoré všetkým zlepší náladu. Láska ide cez žalúdok a v Novom roku si z nej každý zaslúži extra porciu.
Foto: 
shutterstock

Veríme, že ste sa dobre vyspali a do Nového roka 2022 ste vstali tou správnou nohou. Teraz prišiel čas dobre sa najesť.

Predjedlo: Mrkvičky a petržlen v údenej slanine

  • 4 porcie, príprava: 30 minút
  • 8 malých mrkví, 4 malé petržleny, 6 plátkov slaniny alebo pancetty, 2 lyžice oleja, 1 lyžica javorového sirupu, soľ, korenie

Zeleninu ošúpte a umyte. Obaľte ju plátkami slaniny a naukladajte na plech. Pokvapkajte olejom a javorovým sirupom. Osoľte a okoreňte. Vložte do rúry a na 180 °C a pečte 20 minút, až bude slanina chrumkavá. Ihneď podávajte.

Polievka: Krém z koreňovej zeleniny s pečeným cesnakom

  • 4 porcie, príprava: 45 minút
  • 2 väčšie mrkvy, 2 stredné petržleny, 1 zeler, 1 cibuľa, 50 g masla + na smaženie cesnaku, 2 lyžice hladkej múky, 700 ml zeleninového vývaru, 4 strúčiky cesnaku, 1 zväzok pažítky, soľ a korenie

Mrkvu, petržlen a zeler oškrabte a nakrájajte na kocky. Cibuľu nakrájajte nadrobno, nechajte ju zosklovatieť na masle a zaprášte múkou. Ľahko opražte na svetlú zápražku. Zalejte zeleninovým vývarom. Na miernom ohni priveďte do varu a stále miešajte metličkou, kým sa nezačne variť. Potom pridajte nakrájanú zeleninu a varte domäkka. Rozmixujte a podľa chuti osoľte a okoreňte. Cesnak olúpte a nakrájajte na plátky. Tie opečte na masle dozlatista a osušte na papierovej utierke. Pažítku nakrájajte nadrobno. Polievku rozdeľte do misiek. Pridajte plátky cesnaku a pažítku. Pokvapkajte maslom, v ktorom sa piekol cesnak.

Hlavné jedlo: Glazované údené s teplým šošovicovým šalátom

  • 4 porcie, príprava: 60 minút
  • 800 g údeného mäsa, 3 lyžice tmavého balzamikového octu, 2 lyžice balzamikovej redukcie, 1 lyžica trstinového cukru
  • 200 g zelenej šošovice, 300 ml zeleninového vývaru, 1 zelené jablko, citrónová šťava, 20 g masla, 1 lyžica jablčného octu, 2 lyžice olivového oleja, soľ a korenie, hrsť listov petržlenu, hrsť listov poľníčka 

Údené mäso v celku vložte do vriacej vody a varte domäkka. Do kastrólika vlejte tri naberačky vývaru z údeného mäsa. Pridajte do neho balzamikový ocot, redukciu a cukor a varte na miernom ohni do zhustnutia, omáčka musí mať medovú konzistenciu. Potom do nej vložte uvarené mäso a nechajte ho v teple glazovať 10 minút. Šošovicu zalejte horúcim vývarom a uvarte domäkka. Pokiaľ v šošovici zostane vývar, sceďte ho. Jablko zbavte jadrovníka a nakrájajte na kocky. Pokvapkajte citrónovou šťavou. V panvici zahrejte maslo a krátko na ňom opečte kocky jabĺk, len aby sa prehriali. Potom ich vmiešajte do šošovice. Ochuťte octom, olejom, soľou a korením. Na tanier servírujte zmes petržlenu, poľníčka a žeruchy. Pridajte šošovicový šalát a plátky glazovaného údeného mäsa.

Dezert: Sypaný koláč s hruškami a jablkami

  • forma: 36 x 13 cm, príprava: 60 minút
  • 1 hrnček polohrubej múky, 1 hrnček krupicového cukru, 1 lyžička prášku do pečiva, 250 g mäkkého tvarohu vo vaničke, 1 vajce, 1 jablko, 1 hruška, 100 g masla

Zmiešajte v mise múku, cukor a prášok do pečiva. Tvaroh rozmiešajte s vajcom. Jablko a hrušku zbavte jadrovníka a nakrájajte na plátky. Formu vymažte trochou masla. Nasypte do nej vrstvu múčnej zmesi. Na ňu rozprestrite tvaroh. Na tvaroh opäť nasypte vrstvu múčnej zmesi (asi dve hrste si nechajte bokom na posýpku). Na vrstvu múčnej zmesi naskladajte plátky masla. Kúsok masla pridajte k zvyšnej múčnej zmesi a prstami spracujte posýpku. Na vrstvu masla naskladajte jablká a hrušky. Na ne rozdrobte posýpku zo zvyšnej múčnej zmesi a masla. Pečte pri 180 °C asi 35 minút dozlatista.

Prajeme dobrú chuť do Nového roka 2022!

- - Inzercia - -